Reci mi, koji sam ja element?

Nakon tekstova u popularnim časopisima, jedno od češćih pitanja koje shiatsu praktičarima postavljaju je: koji sam ja element? Kako bi mene opisao/la? Ako vas netko opiše kao Metal ili Drvo: što to uopće znači?

Reci mi, koji sam ja element?

U tretmanima se koristimo sustavom Pet elemenata transformacije kao dijagnostičkim alatom (gdje je uzrok – što je posljedica) i načinom na koji pristupamo tretiranju. Kada na taj način promatrate sebe, osobe koje tretirate, malo pomalo na taj način počnete promatrati ostatak stvarnosti s kojom se susrećete. To je samo jedan od modela koji su nam dostupni, no, vrlo je slojevito i mudro koncipiran.

Zabavno je, ali površno sustav kako su ga postavili Kinezi svesti na razinu dnevnog horoskopa u novinama. Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda simbolično opisuju pet različitih faza kretanja energije, znači, pet glavnih izražaja jednog te istog lica. Promatrajući energiju u kretanju, oni su izdvojili pet vrhunaca koje energija doseže u svojem ciklusu kretanja.

Postoji opis ciklusa energija u svojoj izmjeni kada jedna drugu podržavaju, a postoji i onaj u kojem jedna drugu kontroliraju ili narušavaju kvalitetu. Kroz pojednostavljeni primjer, u podržavajućem ciklusu nakon spavanja (Voda) ustajemo (Drvo) i krećemo u dnevne aktivnosti (Vatra), a u ciklusu kontrole (Voda gasi Vatru): možda ne možemo zaspati cijelu noć (Voda) zbog čega nemamo snage za dnevne aktivnosti.

Drvo (uzlazno kretanje) ne postoji bez Vode (hrani Drvo), a Vatra (vrhunac kretanja) ne postoji bez Zemlje (nakon vrhunca energija opada, smiruje se) – oni postoje samo u svojoj dinamičnoj i stalnoj izmjeni. Zbog toga svatko od nas predstavlja jedinstveni sklop svih pet kretanja energije u transformaciji. Te su nas energije oblikovale pri nastajanju, još u majčinoj utrobi su formirale naše organe, konstituciju, fizionomiju, tendencije i kroz sve to svjedoče naše uvjetovanosti – lakše nam je razumjeti zašto nešto činimo, ali i predvidjeti kamo bi nas mogle odvesti naše navike.

Osim toga, i svaki od elemenata ima svoju kvalitetu, više yin ili yang. Kada u prirodi promatramo Drvo, tu uzlaznu energiju vidimo u klici, u starom hrastu, bambusu i svitanju. Na jednaki smo način međusobno različiti. Nečija je energija Drva sličnija omjeru yina i yanga alfaalfa klice, a nečija bliža igri yina i yanga starog hrasta. Također, nečija je energija Zemlje sličnija vlažnoj plodnoj zemlji, dok je način na koji funkcionira netko drugi, sličniji propusnosti pijeska.

Svojim navikama, ponašanjem i odlukama neke od svojih aspekata možemo jačati ili slabiti, te tako ukupnoj slici dodajemo nove nijanse. Upravo zbog toga, promotriti sebe kroz leću pet lica transformacije i razumjeti o čemu je riječ ne možemo u prolazu, osim ako je svrha našem pitanju trenutno zadovoljiti znatiželju. No, i to samo za sebe govori o našem sklopu elemenata.

(preporuka! Knjiga H. Beinfield, E. Korngold – Između neba i zemlje, Planetopija, 2011.)