O Shiatsuu

Shiatsu se razvio iz japanske tradicionalne masaže Anma koja je oplemenjena znanjima Tradicionalne kineske medicine o kretanju Qi-ja, yinu i yangu i Pet elemenata transformacije.

Pet lica Qi energije u kretanju – Kinezi su ih opisali kroz jednostavnu shemu elemenata Vode, Drva, Vatre, Zemlje i Metala. Svaki od elemenata predstavlja određenu kvalitetu kretanja i svaka je od tih kvaliteta također formirala i našu konstituciju, ali i organe. Prema tome, Voda je vezana uz Mokraćni mjehur i Bubrege, Drvo uz Žučni mjehur i Jetru, Vatra uz Srce i Tanko crijevo, te Osrčje i Trostruki grijač, Zemlja uz Želudac i Slezenu, a Metal uz Pluća i Debelo crijevo.

Kao takav, dodatno se razvio u 70im godinama prošlog stoljeća kada se proširio na zapad gdje su u shiatsu integrirana i novija saznanja sa područja anatomije, fiziologije i psihologije. Shiatsu je vrlo prilagodljiva metoda zato što mu je osnova jednostavna – bit tretmana je u osobi pokrenuti vlastite potencijale i snage za samoiscjeljenjem – jedino što može garantirati dugoročniji učinak.

Danas u svijetu djeluje mnogo škola, a raširene su i privatne prakse. U zemljama članicama EU shiatsu polako postaje dijelom zdravstvenog sustava, prije svega radi svoje učinkovitosti u prevenciji i rješavanju sekundarnih zdravstvenih problema.

Rezultati istraživanja u Leedsu (http://makronova.com/fullpage.aspx?PartID=1128)